EDUKACIJA JE MAJKA

Naišla sam u bespućima interneta na ovu ilustraciju.

edukacija

A baš sam danas razmišljala koliko je bitno kontinuirano obrazovanje.

“Edukacija nije nešto što možeš završiti”, kaže Isaac Asimov.

Osobno, prakticiram učenje stranih jezika. Volim učiti „kodove” u kojima drugi ljudi komuniciraju. Netko možda nikada neće shvatiti zašto bi netko sa 24 godine išao učiti kineski jezik. Meni je savršeno jasno. Osim želje za novim znanjima i mogućnostima koje se otvaraju poznavanjem novog jezika, razlog je i kontinuirano usavršavanje na osobnom polju.

Učenje jača male sive moždane stanice (hello Poirot!). Usvajanjem novih znanja i informacija vježba se mozak, kao i svaki drugi mišić.

Ako postoji tečaj koji vam pobuđuje interes, upišite ga, zašto ne? Što možete izgubiti?

Tečaj kreativnog pisanja koji vode prekrasna Ana Gord i Aleksandar Petrović potaknuo me da sjednem za tipkovnicu i počnem pisati i to nakon što sam dugo vremena zapostavljala blog zapavši u neku letargiju punu izlika kako nemam inspiracije/vremena/volje … Ispočetka je to krenulo sramežljivo, ali uz njihovo usmjeravanje i poticaj počela sam dobivati i stalne radne navike pisanja. Svim ljubiteljicama pisanja i lijepe riječi preporučila bih ovaj tečaj. Ali baš iskreno, iz srca.

Ovakvim načinom razmišljanja možete samo obogatiti svoj život. Niti jedna edukacija nije promašena. Dobiti ćete novo iskustvo i proširiti vidike te upoznati nove ljude koji imaju slične interese poput vaših.

 

Nikada ne štedim na hrani, obrazovanju i putovanjima.

Filozofija mi je da prvenstveno treba hraniti tijelo (kvalitetnim nutritivnim sastojcima), ali treba hraniti i dušu – te su dvije stvari uzročno-posljedično povezane.

Osobno, radije ću se suzdržati od kupovine nove odjeće (gomilanje viška), voziti ću stariji automobil (manje elektronike, yay!) ili ga neću ni voziti i možda neću ići svakog mjeseca frizeru već ću se radije jednom ošišati na kratko pa sljedeći posjet frizeru planirati tek kada kosa naraste preko ramena! HAH! To je meni barem lako jer ne volim frizerske salone. Nabrajam neke banalne primjere svakodnevne uštede, a ima ih još mnogo, pogotovo ako se odlučite malo više pozabaviti svojim financijama.

 

Posložite si prioritete.

Možda će neki radije na manikuru ili preći na novu boju kose, misleći kako će im to popraviti sveopće raspoloženje ili još iluzornije – život. Te stvari možda pale na nekom instant nivou, ali dugoročno ne čine život smislenijim, osim što gode egu. Da me krivo ne shvatite, nije ni taj ego loš momak, ali treba obraćati pažnju i na dušu i tijelo, ne samo na ovog attention seekera.

 

Da zaključim ovu moju mudroliju reći ću još i ovo –  slušajte druge, povodite se za člancima – ali tek nakon što dobro saslušate sebe i budete sigurni u kome pravcu je za vas zdravije kročiti .

Slušajte ono što vama djeluje logično i činite ono što je vama u datom trenutku potrebno.

Ali nikada, nikada, ne zaboravite raditi na sebi.

Edukacija je majka.

Zašto pišem – pročitajte u ovom blog postu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *